Regionskongressen 2014

 
ELEVRÅDARE I STOCKHOLM! I söndags höll Sveriges elevråd - STHLM sitt första årsmöte på Väsby Nya Gymnasium. Sveriges elevråd - STHLM är ett regionalt samarbete för elevråd i Stockholm och ett organisationsled till Sveriges elevråd - SVEA. Regionen grundades den 13 februari 2014 och har sedan dess jobbat med att sprida kunskap om elevers rättigheter och samla elevråden i regionen. Inspiration, samarbete, påverkan.
 
Sveriges elevråd - SVEAs Vice förbundsordförande, Matilda Hellström
 
Jag är fruktansvärt imponerad. Organisationen är inte ens ett år gammal och på årsmötet valdes en dubbelt så stor Regionsstyrelse. Den nya styrelsen utgörs av Regionsordförande Diego Mouradian, Vice regionsordförande Åsa Albrecht samt ledamöterna Tilia Lind, William Olofsson, Sinead Eriksson, Nathalie Kellner och Marcus Eriksson. Så om en månad tackar jag, Robin Bernståhle och Wilma Ahlberg för oss och lämnar över styrelseskapet. Tack för ett fantastiskt år.
 
Jag antar att ni vill veta allt om Sveriges elevråd - STHLM, så kika in vår facebooksida, följ oss på twitter och bli medlem i Sveriges elevråd - SVEA. Så ses vi på Elevrådskongressen 2014! Ps alla bilder från årsmötet finns på vår facebooksida. Ds.

Lite makt och normer

 
Först och främst vill jag göra en kort påminnelse om hur mycket jag uppskattar min kurs och mina kurskamrater. Tror inte att ni förstår hur mycket jag känner mig hemma av att umgås med ledare från andra organisationer dagarna i ända och byta erfarenheter, diskutera problematik, komma fram till lösningar och ständigt utvecklas.
 
Nästan varje dag har vi en eller två föreläsare som kommer och kör aningen ett informativt pass inom utbildningsblocket i bockar av, eller helt enkelt pratar om sitt ledarskap. Förra veckan avslutade vi mitt favoritutbildningsblock hittills; makt och normer.
 
 
Under Makt & Normer har vi haft många fantastiska föreläsare och först ut var Sara Haraldsson från Maktsalongen. Maktsalongen började som mentorskapsprogram för kvinnor i det unga civilsamhället och har nu även ett program för organisationer att fördjupa sig i och kartlägga sin egen organisation utifrån jämställdhetsperspektiv. Ja ni förstår ju att ni direkt behöver kika in Maktsalongen. Kortleken ovan känns kanske bekant för er som hängt med lite i mitt liv och är kortfattat en grym kortlek för att underlätta organisationskartläggandet. 51 kort med termer, system, praxis och normer som är värda att belysa för att kunna jobba för en mer jämställd organisation.
 
Andra grymma föreläsare vi hade under utbildningsblocket var Eva Fuchs som pratade om maktstrukturer, Emelie Mire Åsell (tidigare ordförande för RFSL Ungdom) som föreläste om normkritik som metod och två veteraner från organisationen Vi Unga som diskuterade utifrån deras jämställdhetsframgångskoncept ageraguiden.